ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Εφηβεία- Η νέα τάση bullying… Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο κόσμος;

 

Εφηβεία- Η νέα τάση bullying… Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο κόσμος;


Γράφει η Αμέρισσα Αποκρεμιώτη στο Ntoros.gr

Υπάρχει ένα σημείο στη ζωή του ανθρώπου που νιώθεις τα πάντα στο μέγιστο βαθμό… ελευθερία, ένταση, σύγχυση και διαύγεια μαζί. Νιώθεις ατρόμητος και τρωτός την ίδια στιγμή… Είσαι έφηβος… και αυτή είναι η περίοδος που όλα χτυπάνε “κόκκινο” κι ανάλογα με τον κόσμο που έχεις απέναντί σου,  αντιδράς αντίστοιχα κι εσύ… 

Μία εκ των προφορικών παραδόσεων των Ιθαγενών της Αμερικής αναφέρει ότι, όταν ξεκίνησε η εποχή των παγετώνων στη γη, αυτοί που έσωσαν την φυλή τους, ήταν οι έφηβοι – γιατί είχαν μέσα τους την επανάσταση και τη δύναμη της αλλαγής, σε αντίθεση με την επιμονή στην ασφάλεια της συνήθειας των ενηλίκων – αναγκάζοντάς όλους τους,  να φύγουν προς αναζήτηση θερμότερων περιοχών και έτσι, σώζοντας τους…

Στον κόσμο του σήμερα όμως, όπου όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις τη διαφθορά, την ατιμωρησία και την ανηθικότητα όχι απλά να υπάρχουν, αλλά να κυβερνούν τον κόσμο, τι μήνυμα παίρνεις και πώς αντιδράς ως έφηβος; Αν πέσεις σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον που σε βοηθάει να έχεις νόηση, αντιλαμβάνεσαι το δίκαιο και το άδικο. Αν όμως όχι… τότε ίσως είσαι κάπου μέσα σε εκείνα τα ποσοστά των χιλιάδων υποθέσεων βίας.

Στην Ελλάδα, ενδεικτικά το 2023 προέβησαν σε παράνομες πράξεις 10.776 ανήλικοι, 1.100 εκ των οποίων, ήταν μόνο μέχρι 11 ετών και 1.400 από 12 έως 14 ετών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής αστυνομίας, το 2024 τα περιστατικά σχεδόν διπλασιάστηκαν!!!

Σε σειρά του συνδρομητικού καναλιού Netflix με τίτλο: “Εφηβεία” (Adolescence) περιγράφεται ένα νέο κύμα “bullying”  μεταξύ των εφήβων της Βρετανίας, που αφορά την περιθωριοποίηση μεγάλου αριθμού αγοριών, από άλλα αγόρια πιο “δημοφιλή”, με την κατηγορία του “incell”,   δηλαδή αυτού που το θήλυ φύλο δεν προτιμά και σνομπάρει, αφήνοντάς τον χωρίς σεξουαλικές εμπειρίες.

Πολλά τα λυπηρά! Είναι λυπηρό ότι η ταινία είναι άκρως επίκαιρη με τις διαστάσεις που όντως έχουν πάρει τα φαινόμενα βίας, είναι λυπηρή η χρήση της γλώσσας και των λέξεων που διαβάλλουν, μειώνουν και πονάνε και είναι θλιβερή η αλυσιδωτή αντίδραση μίσους, που σε αυτή την περίπτωση (της ταινίας, αλλά και της Βρετανικής πραγματικότητας) στρέφεται κατά των κοριτσιών. Στην δική μας χώρα πάλι, τα πρωτοσέλιδα με τη λέξη “γυναικοκτονία” δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια… 

Το πώς φτάσαμε ως εδώ, το ξέρουμε όλοι μέσα μας λίγο – πολύ και στην περίπτωση της Ελλάδας η ατιμωρησία, η έλλειψη παιδείας  και η ανηθικότητα, που λέγαμε, ξεκινάει από πολύ ψηλά και διαχέεται σε όλο τον ιστό της κοινωνίας, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Η ανηθικότητα κρύβεται σε ακριβά κοστούμια παιδεραστών, πολιτικών, σε πρότυπα που υποβιβάζουν τη νοημοσύνη, σε ανύπαρκτο αίσθημα ευθύνης …. 

 “Όχι, η μεγαλύτερη αλλαγή που πρέπει να γίνει, δεν είναι ούτε στα οικονομικά μιας χώρας, ούτε στην αλλαγή ηγεσίας, αλλά στις συνειδήσεις των ανθρώπων! Αυτό πρέπει να αλλάξει σε αυτόν τον πλανήτη, ο οποίος έχει αρνητικό πρόσημο…” Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που δε θέλησε να γίνει πολιτικός, αλλά αναγκάστηκε να φτάσει ως εκεί για το όραμα εκείνο των εφήβων… να αλλάξει ο κόσμος. 

Ο Αρτέμης Σώρρας και η Ελλήνων Συνέλευσις δεν ξεκίνησαν τον αγώνα τους,  ούτε για τα χρήματα, ούτε για την εξουσία. Ο πλούτος που o Αρτέμης Σώρρας αποδεδειγμένα έχει δεσμεύσει για τους Έλληνες πολίτες, είναι το μέσο για να βγούμε από τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης, που μας κρατάει δέσμιους και δεν μας αφήνει να ανελιχθούμε ως πνευματικά και δημιουργικά όντα που είμαστε.

Στόχος όμως ήταν και είναι μία Πολιτεία, χωρίς τη διαφθορά και την κατάπτωση που βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα, μια Πολιτεία δομημένη πάνω σε πραγματικές Αξίες και Αρχές. Όπου, οι Αξίες είναι 12πολύ συγκεκριμένες και αποτελούν  τα δομικά συστατικά της φύσης του ανθρώπου και οι Αρχές,  απορρέουν από τις Αξίες, είναι 18 κι αποτελούν τα σημεία αναφοράς για το λειτουργικό πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής Πολιτείας. 

Μαζί με τους 3 Πολιτειακούς νόμους, σύνολο 33 Αξιακά πρωτόκολλα – όσοι και οι σπόνδυλοι του ανθρώπινου σώματος…τυχαίο;- θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και την μήτρα των νόμων της Πολιτείας. Νόμων, που θα είναι απόλυτοι, λιτοί και σαφείς και θα προστατεύουν πραγματικά τον πολίτη, ρυθμίζοντας τον βίο μας με δίκαιο και αρμονία, χωρίς διακρίσεις.

Επίσης, μέσα από την παροχή μιας αληθινής παιδείας, βασισμένη σε αυτόν τον αξιακό άξονα και την πραγματική γνώση, τα παιδιά μας – και αυριανοί πολίτες – θα αντιλαμβάνονται ποια πραγματικά είναι, πώς λειτουργεί ο εαυτός τους, αλλά και πώς λειτουργεί και το ολικό περιβάλλον γύρω τους.  Με λίγα λόγια, θα κατανοούν το πραγματικό νόημα της ύπαρξης τους, οδηγούμενα από την νεανική τους ηλικία στην Αυτογνωσία τους. 

Το Γνώθι Σ’εαυτόν άλλωστε είναι η 12η Αξία και αποτελεί πύλη για τις υπόλοιπες.  Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιείται και η Λογική, η 1η από τις 12 Αξίες, τις ιδιότητες,  δηλαδή που όλες μαζί ταυτόχρονα, ως μονάδα, συνθέτουν και καθορίζουν τα ανθρώπινα νοήμονα όντα.

Μόνο έτσι, οι νέοι μας θα αποκτήσουν όραμα, θα αρχίσουν πάλι να ονειρεύονται και να δημιουργούν και δεν θα χάνονται σε σκοτεινές διαδρομές που κυριαρχούν τα ένστικτα, τα αρνητικά συναισθήματα, τα πάθη κι ό,τι μη ανθρώπινο μαστίζει σήμερα τον πλανήτη μας… Μόνο έτσι θα δημιουργούνται πολιτείες από τους ίδιους τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους, μέσα στις οποίες θα διαβιώνουμε ως συλλογικά όντα κι όχι θα επιβιώνουμε ο καθένας μόνος του κι όπου τον βγάλει… Μόνο έτσι θα αλλάξει πραγματικά αυτός ο κόσμος, που σήμερα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο χάος…. 

Γι’ αυτό, οι Αξίες, οι Αρχές και οι Πολιτειακοί νόμοι έχουν αποτυπωθεί,  ώστε το όραμα, να γίνει ενέργεια και αρχή ενός δικαιότερου κόσμου και φυσικά, για να μην αποτελούν “έπη πτερόεντα”, κοινώς “λόγια του αέρα”, που ακούγονται αφειδώς σε προεκλογικές εκστρατείες και σε κοινοβουλευτικούς θεατρινισμούς….

ΠΗΓΗ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια