ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ευρωπαϊκή βαλβίδα εκτόνωσης με το όνομα ... LIBE


Τις τελευταίες μέρες έχουν βαλθεί στο να ρίχνουν στο τραπέζι τις βαλβίδες εκτόνωσης. Μια ο Κανάκης, μια ο Λιάγκας, ακόμα και ο Παπαδάκης παίζουν το ρόλο του "κακού αστυνόμου". Κάτι τέτοιο είναι και η επίσκεψη της Ευρωπαϊκής επιτροπής "Libe". Με τη διαφορά ότι απευθύνεται στους οπαδούς του "Ναι Μένουμε Ευρώπη" του... δημοκρατικού δημοψηφίσματος του 2015, που έβγαιναν στο Σύνταγμα με τη σαμπάνια τους. Για όσους δεν γνωρίζουν για την επιτροπή, θα πούμε μόνο πως είναι η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτροπή, ήρθε την Κυριακή το βράδυ και παρέμεινε έως την Τετάρτη, προκειμένου να εξετάσει θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα στη χώρα παρά τη δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυσαρέσκεια και εκνευρισμός που αποτυπώθηκε σε επιστολή που έστειλε ο νέος πλέον υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Όλα αυτά τα είπε ο νέος υπουργός στο politico, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: 

«Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί τα θύματα του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του και ταυτόχρονα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η επιτροπή LIBE επέλεξε να επισκεφθεί την Ελλάδα αυτή τη στιγμή» 

«Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και συνεργάζεται εποικοδομητικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνταγματικά ζητήματα, η κίνηση αυτή αποτελεί, εκτός από ασέβεια λόγω των συνθηκών, και άμεση παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους μέλους κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου». 

Τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και μιλάει για "άμεση παρέμβαση στην εσωτερική σκηνή"; Όσο για την "ασέβεια λόγω των συνθηκών" δε θα κάνω λόγο. Είδαμε πώς σεβάστηκαν τους διαδηλωτές που κατέβηκαν σε πορείες ειρηνικές, όντως θυμωμένοι με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Τι έκανε όμως στη χώρα μας η επιτροπή "Libe" τελικά; Εφόσον από λόγια του ίδιου υπουργού στο Politico, μάθαμε πως δεν διαθέτουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία της. 


Επίσης η Εισηγήτρια της επιτροπής "Libe", κα Σόφι ιν΄τ Βελντ, δήλωσε τα ακόλουθα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η εν λόγω επιτροπή.

«Λυπούμαστε για το ότι ο πρωθυπουργός, υπουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι». 

«Η Δημοκρατία, οι θεσμοί και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται υπό πίεση» Η κ. ιν’τ Βελντ μάλιστα υπογράμμισε πως «μετά και τη δολοφονία Καραϊβάζ, όπου δεν υπάρχει εξέλιξη στην υπόθεση, είναι σαφές ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης». «Ο έλεγχος στα ΜΜΕ», σημείωσε, «έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά, γεγονότα να μην παρουσιάζονται σωστά ή να υποβαθμίζεται η σημασία τους». 

Εν τέλει, η επιτροπή συναντήθηκε μόνο με τον πρόεδρο και ένα τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) και με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πιθανόν, οι υποκλοπές ήταν το μείζον θέμα τους. Οι υποκλοπές και όσα τις ακολουθούνε.


Δε γνωρίζω αν θα μάθουμε τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης της επιτροπής που μίλησε για πολλούς σοβαρούς κινδύνους, για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Που ανέφερε πως περιορίζεται η δυνατότητα κινήσεων ανεξάρτητων αρχών, που αναφέρθηκε στην Δημοκρατία και τη διαφθορά στις δημόσιες υπηρεσίες. (αλήθεια τώρα πήραν χαμπάρι τι συμβαίνει στη χώρα μας, μετά από δεκαετίες ολόκληρες;) Γνωρίζω όμως πολύ καλά, πως μας δουλεύουν όλους σε υπέρμετρο βαθμό και τις περισσότερες φορές υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Και λέω πως το γνωρίζω, γιατί αν κάποιος ανατρέξει στη σελίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) που ιδρύθηκε από την Κυβέρνηση των αρίστων της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάληψη της κυβέρνησης. Θα το γνωρίσει και ο ίδιος.

'Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου 2020 και Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Το 2020 λοιπόν, αποτιμήθηκαν με θετικό πρόσημο οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς - σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση του 2020 - για το κράτος δικαίου. Να πω σε αυτό το σημείο πως η συγκεκριμένη έκθεση, αξιολόγησε τις εξελίξεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε τέσσερις τομείς: σύστημα απονομής δικαιοσύνης, πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θεσμικοί έλεγχοι και ισορροπίες. Μέσω αυτής της αξιολόγησης και της αποτύπωσης της κατάστασης ανά χώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποβλέπει στην ανάπτυξη ενός νέου κύκλου μηχανισμού για το κράτος δικαίου, ως ένα από τα στοιχεία μιας γενικότερης προσπάθειας με στόχο την ενίσχυση των αξιών της δημοκρατίας, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (να 'χαμε να λέγαμε). Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το 2021. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ... Το 2022 αρχίσαμε να ολισθαίνουμε, λόγω και της εμφάνισης των υποκλοπών, αλλά και άλλων θεμάτων. Βλέπε ΕΔΩ.

Εμείς όμως είχαμε θετικό πρόσημο, πριν 2 χρόνια, είπαμε παραπάνω… Μην ξεχνιόμαστε. Τι άλλαξε τελικά και η επιτροπή ήρθε εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Μήπως ήρθε για να δείξει σε κάποιους τη μετάβαση της κυβέρνησης και η επόμενη έκθεση του 2024, θα έχει και πάλι θετικό πρόσημο; Ή απλά ήρθε ως άλλη μια βαλβίδα εκτόνωσης του λαού, μιας και βλέπει να έχουν περάσει αρκετές μέρες από τη τραγική θυσία στα Τέμπη και ο θυμός δεν έχει καταλαγιάσει.

Όπως και να έχει, επειδή δεν πρέπει να περιμένουμε από επιτροπές της Ευρώπης να φέρουν την ισορροπία, πρέπει και εμείς να αντιδράσουμε με νόηση. Όχι θυμό που θα οδηγήσει σε μονοπάτια που δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Και όταν λέω νόηση, εννοώ να μπορέσει τελικά ο καθένας από εμάς να σταματήσει να αδρανεί σε πολιτειακά θέματα του τόπου του και να ερευνήσει με αποδείξεις όσα έχουν γίνει στη χώρα μας. Αλλιώς θα θρηνούμε συνέχεια θύματα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Επιπροσθέτως, πρέπει κάθε ένας μας να ερευνήσει και τις λύσεις που μας δίνονται. Γιατί λύσεις υπάρχουν και δεν έρχονται από τέτοιες επιτροπές φτιαχτές και βαλτές. Λύσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. 

Αρκεί να ερευνήσει για την Ελλήνων Πολιτεία. Μια πολιτεία με αξίες και αρχές, δημιουργημένη για τους πολίτες από τους πολίτες. Τόσο απλά, μα τόσο δημοκρατικά.


Σύνταξη - επιμέλεια: Καλλέργης Ηλίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια