ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ταξίδια "αναψυχής" με χορηγία του δημοσίου

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται θέμα η Υπουργός πολιτισμού κα Μενδώνη με την κολλητή της φίλη και σύμβουλο της κα Παναγιωταρέα. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ταξίδι «ινκόγκνιτο» όπως όλα δείχνουν, μιας και δεν υπήρχε κάποια επίσημη ανακοίνωση ή δελτίο τύπου από το υπουργείο για το ταξίδι αυτό. Παρόλα αυτά, έχει εγκριθεί - όπως είναι υποχρεωτικό - το κόστος του, που ανέρχεται σε 14.680 ευρώ, σύμφωνα με την σχετική έγκριση δαπάνης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Στο ίδιο έγγραφο, ως σκοπός του ταξιδιού αναφέρονται «συναντήσεις με πολιτικούς και ομογενειακούς παράγοντες», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Από την μία, κατασπαταλούν τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, και από την άλλη δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν για τα ταξιδάκια αναψυχής που κάνουν με δημόσιο χρήμα. Και δεν είναι μόνο ένα, είναι πολλά και μερικά αφήνουν πολλά ερωτηματικά τόσο για τη συνοδεία της από την "κολλητή" της και «άμισθη» επικοινωνιολόγο της κα Παναγιωταρέα, που λαμβάνει περίπου τα 100 ευρώ ημερησία αποζημίωση στα ταξίδια αυτά, όσο και για τις συναντήσεις που θα κάνουν στην Νέα Υόρκη. Μιας και το θέμα περιπλέκεται, όταν την ίδια ώρα, στην Νέα Υόρκη βρίσκεται η κα Βασιλική Παπαγεωργίου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ) με την αιτιολογία «για εκτέλεση υπηρεσίας», όπως φαίνεται από το έγγραφο που επίσης αναρτήθηκε στη «Διάυγεια».

Ακόμα πιο περίπλοκο γίνεται, όταν το έγγραφο που αφορά την κα Παπαγεωργίου, διευκρινίζει πως η εκτέλεση υπηρεσίας είναι «να συνοδεύει την Υπουργό Πολιτισμού σε συναντήσεις για θέματα της ΔΤΠΠΑ», ενώ της υπουργού, δεν αναφέρει τίποτα διευκρινιστικό. Άσχετα αν στο πάρα πέντε, δημοσιεύτηκε άρθρο στο Μακεδονία, που μιλούσε για τελετή παράδοσης – παραλαβής αρχαιολογικών κειμηλίων, τα οποία κατέληξαν παρανόμως, μέσω κυκλωμάτων, στις ΗΠΑ. Αν όμως συνδέσουμε τον μεγιστάνα Στερν που εδρεύει στην Νέα Υόρκη και τη συλλογή που κατέχει παράνομα όπως έχει καταγγελθεί, γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Να θυμίσω εδώ, πως η συμφωνία της Λίνας Μενδώνη με τον Στερν για την «επιστροφή» των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της συλλογής του δεύτερου, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, καθώς η συγκεκριμένη συλλογή έχει καταγγελθεί ως αρχαιοκαπηλική. 

Για ποιο λόγο θα πληρώσουμε λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες 18.120 ευρώ (14.680 ευρώ της υπουργού και της συνοδείας της, συν 3.440 ευρώ για την κα Παπαγεωργίου); Θα μάθουμε ποτέ; Θα μάθουμε ποτέ γιατί έχουν δαπανηθεί περίπου τα 705,440 ευρώ για ταξίδια της κας Λίνας Μενδώνης σε Ελλάδα και εξωτερικό; Γιατί το «Υπηρεσιακές μετακινήσεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων» που έχει δηλώσει η υπουργός, και τα δελτία τύπου που ισχυρίζεται πως εκδίδουν, πολλές φορές αφήνουν ερωτηματικά; Είναι τόσο μυστικές οι συναντήσεις και τόσες πολλές; Ερωτηματικά, που θα μείνουν αναπάντητα, όσο οι πολίτες αδρανούν περιμένοντας κάποιον άλλον να ελέγξει, κάποιον άλλον να ενδιαφερθεί. Έναν σωτήρα έξω από τον ίδιο τους τον εαυτό. 

Είναι ο καιρός που πρέπει να αφήσουμε τις διατυπώσεις όμως, είναι δίκαιος καιρός να εμφανιστεί ο ενεργός πολίτης που έχουμε μέσα μας. Μόνο αυτός μπορεί να δημιουργήσει με όλες τις άλλες μονάδες (πολίτες), μια πολιτεία με κέντρο τον άνθρωπο. Θέτοντας αξίες, αρχές, και πολιτειακούς νόμους. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά να αλλάξουμε το συχνό "απολιτίκ" με ενεργούς πολίτες που λαμβάνουν μέρος κρίσεως και αρχής.


Σύνταξη: Καλλέργης Ηλίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια