ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός ανικανότητας του κράτους


Στις 4 Μαρτίου 2023 διεξήχθη ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο όπως είχε ήδη προκηρυχθεί στα τέλη του 2022 με 77000 περίπου υποψήφιους να έχουν λάβει μέρος ηλικίας έως και 50 ετών. Στα τετριμμένα παχιά λόγια των ανακοινώσεων, των αναγγελιών ακόμα και των προκηρύξεων όλα φάνταζαν ωραία και καινοτόμα αφού ο Πανελλήνιος διαγωνισμός διαφημίστηκε ως παγκόσμια πρώτη της Κυβέρνησης για να συμβαδίσει με τα περίφημα ευρωπαϊκά πρότυπα και ως μια μετάβαση από την απλή μοριοδότηση στην ουσιαστική εξέταση γνώσεων των υποψηφίων Πανελλαδικά για την κάλυψη κενών θέσεων.

Βασιζόμενοι λοιπόν σ΄ όλες αυτές τις εξαγγελίες προσήλθαν χιλιάδες συμπολίτες μας για να διαγωνιστούν και να παρουσιάσουν τη γνωσιακή τους επάρκεια εξασφαλίζοντας έτσι επάξια και μια θέση εργασίας στη σημερινή εποχή με τα γνωστά προβλήματα ανεργίας και οικονομικής ανέχειας. Το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) είναι γνωστό εδώ και χρόνια ως ένα αδιάβλητο μέσο διορισμού σε υπηρεσία του Δημοσίου. Φαίνεται όμως ότι στην παρούσα φάση δεν ανταποκρίθηκε στο ύψος της φήμης του αφού τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διεξαγωγή του έγιναν γνωστά από τους ίδιους τους υποψηφίους που τα βίωσαν, λίγο μετά τη λήξη της διαδικασίας ενώ νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «φιάσκο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στην διαγωνιστική ιστορία του εν λόγω θεσμού». Πιο συγκεκριμένα σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα οι φωτοτυπίες που δόθηκαν δεν απέδιδαν τις κρίσιμες γραμμοσκιάσεις πλαισίων που περιέχονταν σε 17 ερωτήσεις από τις 100 συνολικά και όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου, κατά δήλωση του ιδίου, να φωτοτυπηθούν εκ νέου με εντονότερη σκίαση. Ο κ. Παπαϊωάννου συνέχισε δηλώνοντας ότι «σε ορισμένα κέντρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα σε άλλα όμως όχι». όλη αυτή η χρονική και λειτουργική ανακολουθία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να ενημερωθούν για τις σχετικές διευκρινίσεις και την παράταση χρόνου που δόθηκε αφού είχαν ήδη παραδώσει τα γραπτά τους και είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα της εξέτασης.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ μίλησε με περισσή ελαφρότητα για ένα μόνο πρόβλημα, αυτό της καθυστερημένης διόρθωσης των φωτοτυπιών, στην πραγματικότητα όμως και όπως προκύπτει από σωρεία καταγγελιών των ίδιων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό τα προβλήματα ήταν πολλαπλά και ποικίλα στα διάφορα εξεταστικά κέντρα που δεν ταιριάζουν σ΄έναν πανελλήνιο διαγωνισμό υπό το κύρος του ΑΣΕΠ.  Ενδεικτικά ας αναφέρουμε ότι δεν τηρήθηκε η απαραίτητη ενιαία στάση ούτε καν στα κινητά τηλέφωνα αφού σε κάποια κέντρα δόθηκε εντολή αυτά να μείνουν πάνω στα θρανία σε λειτουργία πτήσης ενώ σε άλλα έπρεπε να είναι τελείως κλειστά. Μετά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες γι' αυτές τις διαφορές το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ότι είναι αυτονόητο να τηρούνται όλες οι οδηγίες του στα εξεταστικά κέντρα επιχειρώντας μάλλον να ρίξει ευθύνες στους επιτηρητές.  Η ελαφρότητα αλλά και η άνεση και η ασφάλεια με την οποία μίλησε για τα θέματα αυτά μέσω των εκπροσώπων του ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ είναι και αυτό άλλη μια Ανεξάρτητη Αρχή από τις πολλές που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, λειτουργεί από το 1994 και δεν υπόκειται σε κανενός είδους κυβερνητικό έλεγχο απολαύοντας διοικητικής αυτοτέλειας.

Μας είναι αδύνατον να φανταστούμε ότι οι μακροχρόνιες και μόνιμες ελλείψεις στην οργάνωση των σχολείων και εν γένει των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν είναι γνωστές στις εκάστοτε εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, παρ΄ όλο που έχουν λοιπόν συνολική πληροφόρηση και άρα με πλήρη επίγνωση, βλέπουμε να προχωρούν στην οργάνωση ενός διαγωνισμού γνωστού και πολυδιαφημισμένου για τη διαφάνειά του χωρίς να υπάρχουν όλα εκείνα τα τεχνικά μέσα που θα ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της διοργάνωσης. Ενας τόσο σπουδαίος θεσμός με ιστορία 30 ετών δεν διαθέτει δικά του εξεταστικά κέντρα εφοδιασμένα με τον ανάλογο και πλήρη εξοπλισμό και χρησιμοποιεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις εξεταστικές ανάγκες του με 12000 μόνον ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να καλύψουν τις ανάγκες 77000 συμμετεχόντων. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν τα φωτοτυπικά μηχανήματα με τα γνωστά επακόλουθα και τις ανάλογες συνέπειες. Την απορία των υποψηφίων προκάλεσαν επίσης και τα 167 απαντητικά φύλλα επί πλέον του αριθμού των συμμετεχόντων, με το θεσμό να απαντά ότι το τελικό σύνολο των υποψηφίων θα προκύψει και θα ανακοινωθεί με βάση  τα  φύλλα που θα διορθωθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός διμήνου. Ένας ολόκληρος κυβερνητικός οργανισμός και ο ίδιος ο ΑΣΕΠ που δεν είναι σε θέση να ελέγξουν αν τα στατιστικά δεδομένα  που παραδόθηκαν από τα σχολεία συμφωνούν ή όχι με τον αριθμό των συμμετεχόντων κινεί σοβαρές υπόνοιες στους πολίτες για την ικανότητά του ακόμα και για τις προθέσεις του.

Οι διαγωνισθέντες, απογοητευμένοι και εξοργισμένοι με όλη αυτή την έλλειψη υπευθυνότητας και επαγγελματισμού τόσον του ίδιου του ΑΣΕΠ όσον και της κυβέρνησης και μην παίρνοντας ουσιαστικές απαντήσεις από κανέναν, αναγκάστηκαν τελικά να στραφούν στη δικαιοσύνη και ως πρώτο βήμα 130 και πλέον υποψήφιοι απέστειλαν εξώδικο προς το γραφείο του Προέδρου του ΑΣΕΠ αλλά και προς το γραφείο του Πρωθυπουργού ζητώντας την επανάληψη του διαγωνισμού  της 4ης Μαρτίου. Η πορεία προς τις δικαστικές αίθουσες που τελικά διαφαίνεται για να κριθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες διεξαγωγής ενός Πανελλήνιου διαγωνισμού θέτει σοβαρά εν αμφιβόλω την κυβερνητική αξιοπιστία και τη διαφάνεια όλων των οργάνων της. Είναι πασιφανές πια με όλα αυτά που συμβαίνουν πάντα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για αριστεία ούτε για ανάπτυξη όπως αρέσκονται να λένε οι σημερινοί κυβερνώντες παρά μόνο για κατάπτωση και σήψη σύσσωμου του μηχανισμού εξουσίας που περιγελά και εμπαίζει τους πολίτες στην προσπάθειά του να καλύψει τις δόλιες προθέσεις του και σχεδιασμούς του.

Ας αναρωτηθεί ο καθένας από μας αν μας αξίζει να ζούμε με τέτοιους όρους υποταγής που αφανίζουν σιγά-σιγά τις ζωές μας και τη νόησή μας. Αν η απάντηση είναι όχι τότε αντιλαμβανόμαστε πως η επόμενη κίνησή μας είναι η Ενωσή μας ως ένα σώμα και μια ψυχή με στόχο και σκοπό να δομήσουμε την Πολιτεία μας και να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πρωτίστως και μεταξύ μας ότι είμαστε άξιοι και ικανοί να διοικήσουμε, να οργανώσουμε και να εκτελέσουμε την πρακτική εφαρμογή της Δημοκρατίας, τη Δημόσια διοίκηση. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει βασισμένο στις πανανθρώπινες Αξίες και Αρχές που όλοι μας γνωρίζουμε όντας γεννημένοι από αυτές και μ΄αυτές θα είναι το συλλογικό όφελος για όλους μας και για τον καθέναν από μας.

Είναι η ώρα που πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το μέλλον μας και το μέλλον των απογόνων μας. 


Σύνταξη: Παναγιωτοπούλου Αργυρώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια