ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Τα "υποκαταστήματα" της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Στις 13/2/2023 ήρθε για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς» στα περιεχόμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων αρχαιολογικών  μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) μετατρέποντας έτσι το νομικό καθεστώς των μουσείων αυτών και αποκόπτοντάς τα ουσιαστικά από τον κορμό των κρατικών υπηρεσιών όπου ανήκαν μέχρι σήμερα. Μια από τις διατάξεις του νέου αυτού νόμου για τα μουσεία, ασαφής για αρκετούς επιστήμονες, προβλέπει «την ίδρυση παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό» με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκάστοτε μουσείου στον Υπουργό Πολιτισμού επιτρέποντας έτσι με πλάγιο τρόπο τη μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο προσπερνώντας έτσι νομίμως το εμπόδιο του μακροχρόνιου δανεισμού. Σύμφωνα με την άποψη Ακαδημαϊκών και επιστημόνων δεν έχει καταστεί επαρκώς κατανοητή ούτε καν από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο η ανάγκη που οδήγησε στη μετατροπή του νομικού πλαισίου για τα Μουσεία της χώρας, γνωστά ως κρατικά μέχρι τις μέρες μας. Τα Δ.Σ. θα ορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, επομένως με λίγα λόγια θα πρόκειται για μετατροπή των Μουσείων μας σε κυβερνητικά υποχείρια.

Όσον αφορά δε τον οικονομικό τομέα το κόστος κατασκευής ενός παραρτήματος στο εξωτερικό είναι δυσβάσταχτο γι' αυτό και δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση του Μουσείου να βρίσκει τους κατάλληλους χρηματοδότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως η κα Μενδώνη έσπευσε να καπηλευτεί τον νέο νόμο συνυπογράφοντας το «μνημόνιο συνεργασίας στον πολιτισμό» με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στο οποίο αναφέρεται ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Μουσείων ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών. Με δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, έχει προσφερθεί να χτίσει με δικά της έξοδα τις εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Αίγυπτο προκειμένου να εξαγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κα Μενδώνη ποντάρει στο ότι ο νέος μας "συνεργάτης" θα προσφερθεί να αναλάβει το κόστος να χτιστεί παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ριάντ με το ΔΣ του Μουσείου να "αποφασίζει" να εκτεθούν εκεί σοβαρότατα εκθέματα όπως τα χρυσά των Μυκηνών ή οι προϊστορικές τοιχογραφίες της Σαντορίνης ως αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Μουντιάλ του 2030. Φανταστείτε να συμβεί το ίδιο και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από το οποίο να μεταφερθεί, για απροσδιόριστο χρόνο όπως προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο, ο πολύτιμος και πανάρχαιος δίσκος της Φαιστού, στην ουσία ο δίσκος του ΜΗΝΩΑ όπως είναι η πραγματική του ονομασία και να μην επιστρέψει ποτέ στον ιερό τόπο που τον δημιούργησε, αφού ο νέος νόμος τους δίνει το δικαίωμα ό,τι φεύγει από την Ελλάδα να μην γυρίζει πίσω. Όσο για την κ. Μενδώνη, πρόθυμη να «διευκολύνει» τη Σαουδική Αραβία με πρόσχημα την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού, θα θέλαμε να της επισημάνουμε ότι όταν ένας Υπουργός ενδιαφέρεται για τον Ελληνικό Πολιτισμό δεν τον τσιμεντώνει. Ποιός λοιπόν μας εγγυάται την ασφαλή μετάβαση και την έκθεση σε κίνδυνο της ανεκτίμητης αξίας των αρχαιοτήτων μας, αφού είμαστε θεατές σε ανίκανους κυβερνητικούς μηχανισμούς που δεν μπορούν να προφυλάξουν ο,τιδήποτε βρίσκεται μέσα στην χώρα μας πόσο δε μάλλον όταν βρίσκεται εκτός αυτής. Ο νέος νόμος θα είναι η αιτία για εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως την χώρα μας για να θαυμάσουν από κοντά την αξεπέραστη ελληνική Τέχνη να μην έχουν λόγο να έρθουν εδώ αφού μπορούν να θαυμάσουν τον ελληνικό πολιτισμό και στα "υποκαταστήματά" μας. Και ενώ όλοι παραδέχονται ότι ο Τουρισμός είναι η βαρειά μας βιομηχανία αυτοί που μας κυβερνούν κάνουν τεχνηέντως εξαγωγή των Αρχαιοτήτων μας για να την αποτελειώσουν.

Το θράσος όλων όσων μας κυβέρνησαν τα τελευταία διακόσια χρόνια, χωρίς να λάβουν υπ΄ όψιν τους ότι είναι απλά και μόνο διαχειριστές των ιερών μας και των περιουσιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής. Κανονίζουν με αμείωτο ρυθμό προσωπικές συμφωνίες πάντα για ιδίον όφελος, διορίζουν ημετέρους σε θέσεις-κλειδιά με παχυλότατους μισθούς και ψηφίζουν νόμους στα μέτρα τους με λόγια παραπλανητικά που ακούγονται ωραία και εντυπωσιακά ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύχρωμες φούσκες. Τέτοιου είδους συμπεριφορές στον Πολιτισμό μας και οικουμενικό Πολιτισμό ολόκληρου του πλανήτη αποτελούν ύβρη σε μέγιστο βαθμό και όλοι οι κυβερνώντες είναι υπόλογοι και υπαίτιοι γι' αυτό το διαχρονικό έγκλημα απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό και στην ανθρωπότητα. Σε λίγα χρόνια οι νεώτερες γενιές δεν θα θυμούνται καν τι αριστουργήματα δημιούργησαν οι πρόγονοί τους εφόσον κάποια απ΄ αυτά αν όχι όλα δεν θα βρίσκονται στα Μουσεία μας και σε συνδυασμό με αυτά που διδάσκονται στα σχολεία οι μνήμες του παρελθόντος θα σβήσουν αφήνοντας τα παιδιά μας στην αμάθεια και την άγνοια για τις πραγματικές ρίζες τους. Ο Σεβασμός σε κάθε τι Ιερό είναι άγνωστη έννοια για τους διοικούντες μας. Το απέδειξαν επανειλημμένα με τις πράξεις τους και είναι η ώρα όλοι εμείς οι πολίτες να συνέλθουμε, να συνελεύσουμε και να πάρουμε τις αποφάσεις μας για τις ίδιες μας τις ζωές πετώντας από το σβέρκο μας όλους αυτούς τους δυνάστες που καθημερινά μας βυθίζουν ολοένα και περισσότερο σε οικονομική και πολιτισμική εξαθλίωση απογυμνώνοντάς μας και αποστερώντας μας τον πλούτο της κληρονομιάς μας.


Συντάκτης: Παναγιωτοπούλου Αργυρώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια