ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

"Νούμερο" ο προϋπολογισμός

Μόνο αστείες θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων όσο αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2023, που μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως ιστορικός. Ιστορικός γιατί λέει, είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που δεν είναι στα πλαίσια μνημονιακών επιτηρήσεων. Ας δούμε όμως τις δηλώσεις του Υπ.Οικονομικών για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

«είναι ο πρώτος τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας, επισφραγίζοντας- με αυτόν τον τρόπο- την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Παράλληλα, ο νέος προϋπολογισμός θα σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ποσοστό κοντά στο 5,5% (έναντι 5,3% της πρόβλεψης στο προσχέδιο), ενώ το επόμενο έτος το ποσοστό, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων, θα είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με το 2,1% του προσχεδίου. Παράλληλα, εφέτος αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1,7% του ΑΕΠ (όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο), ενώ το 2023 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ. "Αγκάθι" θα αποτελέσει ο πληθωρισμός, ο οποίος θα κινηθεί εφέτος στην περιοχή του 10%, για να υποχωρήσει το επόμενο έτος. 

Καταρχάς, θα πρέπει ο κ. Σταϊκούρας και το επιτελείο του στο υπουργείο οικονομικών, να μας αποδείξουν με ποιον τρόπο βγήκαμε από τις εποπτείες και τα μνημόνια, γιατί όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε κανέναν νόμο που να καταργεί το αρχικό μνημόνιο του 2010, αλλά ούτε και καμία τροποποίηση αυτού. Κατά δεύτερον, μιλάει για Ευρωπαϊκή κανονικότητα, την ίδια ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη βυθίζεται σε ύφεση λόγο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στη συνέχεια μιλάει για αριθμούς που κανένας πολίτης δεν μπορεί να διασταυρώσει, μιας και δεν έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει κάτι τέτοιο, και ίσως καλά καλά δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό το περιβόητο ΑΕΠ που ανεβοκατεβαίνει. Για να γνωρίζουμε λοιπόν, προκειμένου να υπολογίσουμε το ΑΕΠ με βάση την προσέγγιση προϊόντος, θα προσθέσουμε την αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν στην οικονομία και έπειτα θα αφαιρέσουμε την αξία όλων των ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή για να αποκτήσουμε τη συνολική προστιθέμενη αξία. Εάν δεν αφαιρέσουμε την αξία των ενδιάμεσων αγαθών που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή θα κάνουμε διπλομέτρηση. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσα διαφορετικά στοιχεία πρέπει να συνυπολογίσουμε ώστε τα αποτελέσματα που μας πλασάρουν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Πάντως, είναι να απορεί κανείς. Εκείνοι μιλάνε με αριθμούς και ποσοστά και εμείς βιώνουμε μια συνεχόμενη φτωχοποίηση. Βλέπουμε όλο ένα και περισσότερο την αναλογία εσόδων – εξόδων να αλλάζει δραματικά. Μιλάει για νούμερα και ανάπτυξη, με ανεργία πάνω από το 12%  μέχρι τον Αύγουστο του 2022 και με μισθούς που δεν φτάνουν να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες (ηλεκτρικό ρεύμα-φαγητό). Να σκεφτείτε μόνο πως τα ποσοστά που μας λένε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ανεργία ξαφνικά μειώθηκε, και έχουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας σε 5μηνα, ή 8μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ (Δ.ΥΠ.Α) με μισθούς χαμηλότερους από τον βασικό. (614 Ευρώ) Διαχειρίζονται υπέρογκα ποσά για λογαριασμούς πάσης φύσης και το πορτοφόλι πριν τελειώσει ο μήνας, έχει αδειάσει. Μήπως τελικά αυτή η μέρα πρέπει να μείνει στην ιστορία ως "γιορτή" ψεύδους και εικονικής πραγματικότητας;

Ο υπουργός οικονομικών αναλύει με τον τρόπο που του έχουν μάθει, τους αριθμούς και τα ποσοστά που του δίνουν. Καμία σχέση όμως με την αλήθεια. Πλασματικές κανονικότητες που θα φέρουν τον κόσμο σε ακόμα χειρότερη θέση στο εγγύς μέλλον. Στις συγκεκριμένες δηλώσεις του φυσικά, δεν κάνει καμία αναφορά σε επιμέρους πεδία του προϋπολογισμού, όπως π.χ στο πεδίο - δάνεια. Όπου εκεί βρίσκουμε το υπέρογκο ποσό των 701.846.000.000. Ένα ποσό που δεν το βρίσκουμε μονάχα σε αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στους προηγούμενους 6, αρχής γενομένης από το 2016. Μάλιστα πρόκειται για εσωτερικό δανεισμό, που σε έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου στις 16 Νοεμβρίου 2016 κάνει λόγο για τεράστια αύξηση των εσόδων του κράτους, που δεν προκύπτει με ακρίβεια από ποιους φορείς, γίνεται αυτός ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

Μα ποιος είναι αυτός που στο εσωτερικό της χώρας έχει να δώσει πάνω από 600 δις ευρώ, και βρίσκονται εδώ και 7 συναπτά έτη σε αυτούς; Αν αναρωτιέστε, θα σας πούμε απλά πως οι θεσμοί του κράτους ακόμα δεν έχουν δώσει μια σαφή απάντηση. Εμείς πάντως γνωρίζουμε!

Σιγή ιχθύος από τότε, και από τις δύο κυβερνήσεις που περάσανε. Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός οικονομικών. Που δεν μπορεί καν να εποπτεύσει ο ίδιος τα έσοδα του κράτους. Βλέπετε το 2016 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σύστησαν την ΑΑΔΕ, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών που δεν μας εποπτεύουν σήμερα. (Εδώ γελάμε) Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας, δέχτηκε σχετική ερώτηση για τον προϋπολογισμό σε επίσκεψη του στο νομό που πολιτεύεται, αλλά και εκεί είχε ίδια στάση. Νούμερα και αριθμούς χωρίς αποδείξεις και ΣΙΩΠΗ. 


Τελικά τι πραγματεύονται όλοι αυτοί που τους ορίζουμε ως διαχειριστές; Πότε θα δούνε μέσα από τα μάτια του πολίτη που καθημερινά περνάει έναν γολγοθα για να τα βγάλει πέρα; Πότε θα δούνε τους πραγματικούς αριθμούς; Πότε τελικά θα δουν αυτά τα 700 και δις στα έσοδα του κράτους για να τα κάνουν χρήση; Θα δούνε;;; Χτυπήματα απανωτά, από παντού. Αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ανατιμήσεις στην ενέργεια, κατασχέσεις, περιορισμούς, υποχρεωτικότητες… 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ μας λένε, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική αγαπητοί συμπολίτες μας.

Ιστορικός ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός που έβαλαν στα έσοδα τα 600 δις που είναι κατατεθειμένα για όλους εμάς από τον σημερινό πρόεδρο του μοναδικού πολιτικού φορέα του Έθνους των Ελλήνων Αρτέμη Σώρρα. Έκτοτε μη μπορώντας να κάνουν κάτι διαφορετικό, τα προυπολογίζουν κάθε χρόνο μέχρι τον τελευταίο προϋπολογισμό. Αν τώρα πάλι αναρωτιέστε: ΜΑ ΠΩΣ;;;

ΣΤΟ ΦΕΚ 143 28/6/2014 ΑΡΘΡΟ 75 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ: «ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ. ΤΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ.»

Με απλά λόγια. Όσο δεν κάνουν χρήση τα 600 δις που κατάθεσε για όλους εμάς ο κ. Αρτέμης Σώρρας, θα διαγράφονται και θα επαναβεβαιώνονται ως έσοδα του επόμενου οικονομικού έτους.

Οπότε για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ιστορικός ήταν ο προϋπολογισμός του 2016, που για πρώτη φορά βεβαιώθηκαν τα 600 δις. Μετά από Εντολή - Διαταγή - Εξουσιοδότηση του κ Αρτέμη Σώρρα το 2015 στην τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Παίρνοντας την παρακάτω απάντηση.



Καταλάβατε; Όσο και να μιλάνε για ιστορικότητες με τυμπανοκρουσίες, εμείς θα έχουμε στο όνομα μας 600 δις και εκείνοι δεν θα τα κάνουν χρήση, μιλώντας για ποσά που βολεύουν το δικό τους αφήγημα. Ο πλούτος είναι εκεί και μας περιμένει. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να κάνουμε αποδοχή σε αυτόν τον πλούτο. Εμείς οι αυτόχθονες κυρίαρχοι ιθαγενείς. Τότε θα είναι πραγματικά ιστορική μέρα… Γιατί θα έχει αναγεννηθεί το Έθνος των Ελλήνων και επίσημα.

Σύνταξη: Καλλέργης Ηλίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια