ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

161 Κυκλαδικές Αρχαιότητες: Ένα πολιτισμένο σκάνδαλο!



 Επαναπατρίζονται 161 άγνωστες Κυκλαδικές Αρχαιότητες!!     Αλλά όχι ακόμα, για 50 χρόνια θα μείνουν στην Αμερική με τη βούλα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Απίστευτα κι όμως αληθινά είναι αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, αυτή την φορά με πρωταγωνίστρια την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το γεγονός ότι: Aπο τη μία πλευρά το Υπουργείο Πολιτισμού  παρουσιάζει σαν μια μεγάλη επιτυχία του που αφορά στον επαναπατρισμό 161 Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων του 3.000 π.Χ. άγνωστες έως τώρα, ανυπολόγιστης αξίας. Από την άλλη πλευρά, επίσημοι φορείς καταγγέλλουν την Υπουργό Πολιτισμού ότι καταπάτησε τον αυστηρότατο αρχαιολογικό νόμο που ορίζει κατάσχεση αρχαιοτήτων σε περίπτωση αρχαιοκαπηλίας. Και όχι μόνο καταπάτησε τον νόμο, αλλά παραχώρησε σε ιδιωτικό φορέα στην Νέα Υόρκη την παραμονή και προβολή τους για 50 χρόνια, νομιμοποιώντας αρχαιοκαπηλία, με την σύμβαση αυτή της Υπουργού.

Μικρό ιστορικό
Ο Αμερικανός εκατομμυριούχος συλλέκτης Λέοναρντ Στέρν δώρισε 161 Κυκλαδικές Αρχαιότητες στο (νεοσύστατο) «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντέλαγουερ των Η.Π.Α.
Η κυρία Λίνα Μενδώνη ως Υπουργός Πολιτισμού υπογράφει εν κρυπτώ συμφωνία στις 21/7/2022 με ιδιωτικούς φορείς στην Αμερική: To Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην Νέα Υόρκη, το Ινστιτούτο Αρχ. Ελληνικού στο Ντέλαγουερ και το ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθηνών οι 161 κυκλαδικές αρχαιότητες να παραμείνουν για 50 χρόνια στο Μητρ.Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης (αυτός ήταν ο όρος που έβαλε ο δωρητής Στερν) 

Κατόπιν εορτής έρχεται στη Βουλή για ψήφιση και κυρώνεται με τον νόμο 4968/2022 παρά τις μεγάλες αντιδράσεις!

Σοβαρότατες καταγγελίες έκανε ο Σύλλογος  Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας να επέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας για την "Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών" με βάση τον νόμο 3028/2002  αφού ο συλλέκτης Λέοναρντ Στερν είναι αποδεδειγμένα αποδέκτης ευρημάτων αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας. (Πηγή: https://www.news247.gr)

Επίσης, αναφέρεται μέσα στην ανακοίνωση του Συλλόγου ότι ενώ προ διετίας το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης απευθύνθηκε στην Υπουργό, εκείνη χειρίστηκε την υπόθεση μόνη της, και δεν απευθύνθηκε με την σειρά της στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, στον Εισαγγελέα ειδικό επί θεμάτων αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, ούτε στον Εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, με τον οποίο η χώρα έχει υπογράψει 4 Μνημόνια συνεργασίας για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να αναζητήσει την προέλευση των αντικειμένων του συλλέκτη Λ. Στερν. 

Δείτε στο βίντεο την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων.


Μετά και την ψήφιση του νόμου ο Σύλλογος Αρχαιολόγων εγκαλεί πλέον την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Nα αναπέμψει στη Βουλή το ψηφισμένο νομοσχέδιο που κυρώνει παράνομη και αντισυνταγματική μία ιδιωτική σύμβαση». (Πηγή: https://www.grtimes.gr)

Τι λέει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μέσα στη βουλή:

«Άκουσα προηγουμένως κάτι που ελέχθη για την συμφωνία με το Getty. Λοιπόν, ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, 2011, συμφωνία Γερουλάνου με το GettyTο Getty αν κοιτάξει κανείς το ιστορικό του είχε άμεση εμπλοκή με προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Τότε έγινε μια μυστική διαπραγμάτευση και πολύ καλά έγινε, την οποία ανέλαβε η τότε Γενική Διευθύντρια και μετέπειτα Γενική Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ενημερώσει κανέναν και επαναλαμβάνω πολύ σωστά έκαναν.  Διότι τέτοιου είδους συμβάσεις, μόνο με μυστική διαπραγμάτευση μπορούν να γίνουν. Εχω να πω πολλά γι αυτό και θα καταθέσω και άλλα έγγραφα. Το Μουσείο Getty ήταν πολύ φορτισμένο. Και με τη συμφωνία Γερουλάνου στην πραγματικότητα έρχεται να εγκαινιαστεί μια διαφορετική πολιτιστική πολιτική, (ΔΗΛΑΔΗ???)  που -επαναλαμβάνω- καλώς έγινε. Όλα αυτά έχουν γίνει από το 2011.»

Ουσιαστικά και με απλά λόγια είπε «Ναι, έπρεπε να κινηθούμε δικαστικά για την διεκδίκηση αυτών των Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων αλλά αυτά είναι χρονοβόρες διαδικασίες και κοστίζουν πολλά χρήματα! (Μας κάνει οικονομία) Τα βρήκαμε εξωδικαστικά, με εσωτερική διαπραγμάτευση. Επίσης… δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι δικά μας, δεν ήταν καταγεγραμμένα στους καταλόγους ότι μας λείπουν, αφού αγνοούσαμε την ύπαρξή τους!; Ναι, είναι Κυκλαδικές Αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας, και Κυκλάδες σε όλον τον πλανήτη είναι μόνο στην Ελλάδα,  αλλά πώς να το αποδείξουμε αυτό; Αφού δεν έχουμε τα χαρτιά τους! Οπότε… τα βρήκαμε ήρεμα και πολιτισμένα! Τί θέλατε; Να τσακωθούμε;; Τους είπαμε (πολύ αυστηρά) αυτά είναι δικά μας, αλλά κρατήστε τα εσείς 50 χρόνια να μας κάνετε την διαφήμιση…

Στις κατηγορίες ότι εν κρυπτώ νομιμοποίησε αρχαιοκαπηλία, η Υπουργός Λίνα Μενδώνη είπε στην ομιλία της στην Βουλή πριν την ψήφιση:

«Ξεχάσατε τα δικά σας;; 2011;; ΠΑΣΟΚ  - ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας, μυστικές διαπραγματεύσεις κτλ κτλ. Κι εμείς θα κάνουμε, τί, μόνο εσείς;; Εγκαινιάσατε μια νέα πολιτική, κι εμείς την συνεχίζουμε»

Εκτός του γεγονότος ότι έχουμε χάσει τον λογαριασμό με τα σκάνδαλα, δεν προλαβαίνουμε πια να τα απαριθμούμε, διαπιστώνουμε τώρα ότι έχουμε περάσει σε ένα άλλο στάδιο! Όλα γίνονται απροκάλυπτα, μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης!  Μέσα στο Βήμα της Βουλής ακούγονται απίθανα  πράγματα και για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολίτες λένε τη γνωστή φράση: "Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας;" 

Ο νόμος ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ. Ούτε εισαγγελέας μίλησε, ούτε η πρόεδρος της Δημοκρατίας ασχολήθηκε… και πάμε γι’ άλλα! Εγκαίνια έγιναν όπως είπε, και οι δουλειές προχωράνε.

Τώρα…οι μνηστήρες …τρώνε πίνουν και γλεντάνε!
Μας θυμίζει κάτι αυτό; ... Μέχρι πότε;;;

Μέχρι οι πολίτες να πάρουν απόφαση και να βάλουν μια ΣΕΙΡΑ στον ΟΙΚΟ ΤΟΥΣ. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διαφυλάττει και να αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό και το Ελληνικό Μεγαλείο! Να αναδεικνύονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα ωστέ να προβάλλεται η Ελληνική Ιστορία! Να οικοδομούνται και να οργανώνονται τα μνημεία, αγάλματα και όλες οι περιοχές ιστορικής σημασίας των πιο σημαντικών και κρίσιμων γεγονότων του Έθνους μας! Και όχι να είναι χώροι θαμμένοι και εγκαταλλελημένοι όπως είναι πολλοί σήμερα με αγριόχορτα και μπάζα.

Να κατασκευαστούν όσα μουσεία χρειαστούν για να φιλοξενούν τα τεχνουργήματα των προγώνων μας. Έτσι δεν θα έχουμε καμμία ανάγκη από ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την φύλαξη των θησαυρών μας.

Εκτός Ελλαδικού χώρου θα πρέπει να απαιτούνται, για οτιδήποτε είναι  Ελληνικό, τα πνευματικά και κληρονομικά δικαιώματα του Έθνους μας! 

Ο δρόμος για να γίνει πραγματικότητα μια ιδανική Πολιτεία είναι η Ένωση των Ελλήνων στην Ελλήνων Συνέλευσις! Να ομονοήσουμε επιτέλους και να δώσουμε όλη την ενέργειά μας στην Ιδανική αυτή Πολιτεία! Την Ελλήνων Πολιτεία!! Πόσο μάλλον όταν όλα είναι έτοιμα για να την δημιουργήσουμε!

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΣ ΜΑΣ!  ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕΙΡΑ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ -  ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!
Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 


ΣΥΝΤΑΞΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΣΙΔΕΡΗ 


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’ΘΑΒΟΥΝ’’ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια