ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Καναδάς: Υβριδική ελαιοκράμβη, το «υποκατάστατο» του ελαιόλαδου

 

Καναδάς: Υβριδική ελαιοκράμβη, το «υποκατάστατο» του ελαιόλαδου

Καναδάς: Υβριδική ελαιοκράμβη, το «υποκατάστατο» του ελαιόλαδου

Παρά τις όποιες αιτιάσεις εναντίον του από την επιστημονική κοινότητα ως ύποπτο για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών η καναδική βιομηχανία ελαίου canola έχει καταφέρει, με τους μηχανισμούς του μάρκετινγκ, να πείσει τους Καναδούς καταναλωτές ότι είναι το πλέον ιδανικό έλαιο.

Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ του ελληνικού προξενείου στο Τορόντο,  το κραμβέλαιο κατέχει ηγετική θέση στις καταναλωτικές συνήθειες των Καναδών και στις πωλήσεις ελαίων ενώ η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή του ελαιόλαδου αφού απαντάται κατά μέσο όρο στα 3,5 δολάρια το μπουκάλι των 500 ml.

Να σημειωθεί ότι στον Καναδά δεν υπάρχει παραγωγή ελαιόλαδου.

Υβριδική ελαιοκράμβη

Το κραμβέλαιο προέρχεται από το φυτό ελαιοκράμβη, το οποίο εμπεριέχει ερουκικό οξύ, υψηλής τοξικότητας και ακατάλληλο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καναδοί καλλιεργητές, όμως, το 1970 ανέπτυξαν με τη βοήθεια τη γενετικής μηχανικής, ένα υβρίδιο ελαιοκράμβης με χαμηλότερα ποσοστά ερουκικού οξέος, το οποίο θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση και το 1978 το έλαιο της υβριδικής ελαιοκράμβης βαφτίστηκε, για την καλύτερη προώθησή του, CANOLA (από τα αρχικά Canadian Oil, Law Acid).

Παρότι το έλαιο canola θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση και έχει προβληθεί ως εξαιρετικό λάδι για μαγείρεμα, λόγω της ήπιας γεύσης του και της σταθερότητας του σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και ότι είναι πολύ υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα ακόρεστα λίπη, υπάρχουν πολλές αιτιάσεις εναντίον του από την επιστημονική κοινότητα ως ύποπτο για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως καρκίνο, ενώ έχει συνδεθεί και με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 90% της παραγωγής της υβριδικής ελαιοκράμβης του Καναδά εξάγεται ως σπόροι, έλαιο, βιοκαύσιμα και ζωοτροφές σε 50 αγορές με μεγαλύτερους εισαγωγείς τις Η.Π.Α., Κίνα, Νότιος Κορέα, Χιλή και Μεξικό.

ΠΗΓΗ https://www.ellinikigeorgia.gr/




ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεύθυνση: ΘΗΒΩΝ 321, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΤΚ.12244
Τηλ. Επικ.: 210 5449779
Ωραριο Λειτουργίας:10.00 - 22.00 (ΔΕΥΤ-ΚΥΡ)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια